GST 6% dah dilaksanakan, nilai Ringgit kita dah jatuh, dan hampir semua barang dah naik harga. Memang sedih sangat.

Nasihat yang diberikan oleh ahli keluarga pula semuanya tentang pengurangan sesi mamak dan pembelian benda yang digemari. Mesti stres kan?

Sejujurnya, adakah hidup kita akan berubah dengan ketaranya kalau kita jimat beberapa Ringgit sahaja?

Pasti tidak.

Bagaimana kalau saya katakan anda boleh dapat duit tanpa bekerja?

Ya, saya memang serius!

Anda tidak perlu kurangkan sesi “yum cha” atau lawatan ke Starbucks bersama rakan-rakan.

Anda hanya perlu buat salah satu daripada 7 kerja (yang sebenarnya bukan kerja pun) ini!

(Penafian: Kecuali 8share.com, kami tidak membuat sebarang tuntutan, perjanjian, atau jaminan tentang ketepatan, kelengkapan, atau kecukupan laman web yang disenaraikan dalam artikel ini. Kami telah menyemak kesemua laman web secara individu, dan telah merangkumkan kesemuanya ke dalam artikel ini mengikut kesesuaian.)

7carajanaduit

1. Jaguh Media Sosial

Suka kongsi benda best di rangkaian media sosial anda? Buat duit sekali la!  

7waysearnmoney3

Kerja anda:

Daftar sebagai seorang jaguh media sosial dan kongsi benda best melalui rangkaian media sosial anda.

Anda akan diberikan ganjaran apabila rakan-rakan anda melihat apa yang anda kongsi.

Apa yang anda dapat:

Duit

Hadiah

Mata ganjaran untuk menebus barang seperti baucer

Laman yang patut dilayari:

8Share – http://8share.com/my/

Kenapa kami suka ini:

Kenapa tak suka pula? Kami diberikan ganjaran untuk buat apa yang kami dah biasa buat setiap hari di media sosial. Bahagianya hidup~

2. Peniaga Online

Yang ini sesuai untuk fashionistas dan orang yang suka kumpul barang!

7waysearnmoney1

Kerja anda:

Daftar untuk akaun/e-shop/blog, dan jual barang preloved anda!

Apa yang anda dapat:

Duit

Laman yang patut dilayari:

Carousel – https://carousell.com/

Duriana - http://www.duriana.com/

Forum Lowyat – https://forum.lowyat.net/

Mudah.my – http://www.mudah.my/

Lelong.my – http://www.lelong.com.my/

Kenapa kami suka ini:

Ini cara yang menarik untuk mengemas almari sambil dapat duit!

3. Isi Survey

Sesuai untuk orang malas yang selalu ke sana ke sini.

7waysearnmoney

Kerja anda:

Jawab survey. Mudah sangat!

Apa yang anda dapat:

Duit

Baucer

Laman yang patut dilayari:

Panel Place – http://www.panelplace.com/

iPanelonline – http://my.ipanelonline.com/

Kenapa kami suka ini:

Ianya senang sangat.

Yang paling best, kalau service tersebut ada aplikasi khas di telefon, anda boleh jawab survey pada bila-bila masa.

4. Pembeli Misteri

Sesuai untuk orang yang suka main game detektif dan review barang.

7waysearnmoney4

Kerja anda:

Sebagai seorang pembeli misteri, anda dibayar untuk melawat syarikat-syarikat di mana anda akan melihat dan meneliti kualiti produk dan perkhidmatan yang ditawarkan.

Apa yang anda dapat:

Duit

Baucer

Laman yang patut dilayari:

ILoveMysteryShopping.com – http://www.ilovemysteryshopping.com/

Cardas Research & Consulting Sdn. Bhd. – http://www.crcg.com.my/

Neway Karaoke Box Malaysia – http://www.newaykb.com.my/

Watson’s Malaysia – http://www.gprs.com.my/

Popular Malaysia –  http://www.popular.com.my/mystery-shopper.php

Kenapa kami suka ini:

Kami boleh menyamar!

5. Marathon Runner

Sesuai untuk orang yang tidak akan tercungap-cungap selepas hanya berlari untuk beberapa meter sahaja.

47c36e6e63e97d54597a29d6808def734b1bd7f9e518284b10e301e216c45b57

Kerja anda:

Daftar masuk marathon yang menawarkan hadiah yang lumayan berbentuk wang tunai.

Apa yang anda dapat:

Duit

Piala

Kegemilangan

Laman yang patut dilayari:

MYraceonline – http://www.myraceonline.com/

Kenapa kami suka ini:

Siapa tak suka kalau dibayar untuk bersenam?

6. Freelancer

Sesuai untuk orang yang pandai buat banyak benda. Ada pelbagai jenis kerja freelance untuk dipilih.

7waysearnmoney6

 Kerja anda:

Membuat apa-apa kerja yang anda rasa menarik  - “data entry”, pengasuh kanak-kanak, “transcribing documents”, etc.

Apa yang anda dapat:

Duit

Laman yang patut dilayari:

PartTimePost - http://parttimepost.com/

AsiaPartTime.com – http://asiaparttime.com/

Jobless – http://jobless.com.my/

You.my – http://www.you.my/

Kenapa kami suka ini:

Menaip, “data entry”, berikan sampel,  - senang je la!

7. MOBA atau MMORPG Champion

Bagi yang terer main game MOBA (Multiplayer online battle arena) atau MMORPG (Massive-multiplayer online role playing games).

7waysearnmoney7

Kerja anda:

Daftar untuk acara kejohanan permainan online dan tunjukkan kemahiran anda.

Apa yang anda dapat:

Duit

Piala

Hak bercakap besar

Laman yang patut dilayari:

MOBA (Multiplayer online battle arena) gaming: http://www.falloutgaming.co/

Kenapa kami suka ini:

Bukan senang nak tukar minat menjadi pendapatan.

 

Inilah 7 cara mudah jana duit pendapatan pasif!

Mula jana pendapatan pasif anda sekarang.

Ada apa lagi benda yang kita boleh buat untuk jana pendapatan pasif? Sila tinggalkan komen anda di bawah!

 

Ikuti kami di Twitter: @8ShareMY dan Instagram: @8Share!